Hogyan lehet jogosítványa

Első teendő, hogy fel kell keresnie egy autósiskolát, mert  csak azon keresztül lehet jogosítványt szerezni. Az autósiskolába történő beiratkozás folyamán kell eldönteni, hogy tantermi foglalkozásokon vagy otthon, számítógép előtt (e-learning) kívánjuk megtanulni a KRESZ-t.
Az internetes KRESZ tanfolyamot, bármikor el lehet kezdeni, a tantermi tanfolyam az kötöttebb és kötelező minden foglalkozáson részt venni. Ehhez pedig több idő kell. Persze az alapos e-learninges tanulás, általában ugyanannyi időt veszt igénybe, mint a tantermi képzés, azaz 3-4 hetet. Ugyanakkor a közös órai munka mellett szól, hogy egy KRESZ-tanártól sok-sok magyarázatot, életszerű tapasztalatot is kaphatunk.

Mindkét esetben, érdemes alaposabb tudással KRESZ-vizsgára jelentkezni, a távoktatási anyagban minden fejezet után próbavizsgát kell tenni és csak ennek teljesítése esetében lehet továbblépni.

Jó tudni, hogy ma már nincs hivatalos tesztkönyv, amely tartalmazza az összes lehetséges vizsgafeladatot és azok megoldásait. Akár naponta változhatnak a kérdések és már, mozgóképes feladatokkal is találkozhatunk. Vizsga-teszt gyakorlásra az e-learning anyagának teljes megoldása után van lehetőség,

Az elméleti vizsga számítógép, illetve érintőképernyő előtt történik, 55 kérdéses feladatsort kell megoldani maximum 55 perc alatt. Erre maximum 75 pontot kaphatunk, 10 hibapont lehet, ezzel még sikeres a vizsga, de ha ettől több, akkor sikertelen és pótvizsgáznunk kell. A képes kérdések három pontot érnek, a szövegesek pedig egy pontot. Ez vonatkozik a nagymotor kategóriákra is. Robogó kategóriában, 25 kérdés van és 5 hibapont a maximum.

Sikeres KRESZ vizsga esetén, kezdődhet a vezetés. Meg kell keresni  az Ön által kiválasztott oktatót és időpontot kell vele egyeztetni. A vezetési gyakorlatoknak az oktató mellett is jogszabályban rögzített feltételei vannak. Minden tanulónak van egy ideiglenes vezetési jogosultságra szolgáló papírja, amit vezetési kartonnak hívnak. A kartont az óra elején és a végén alá kell írni, a dátum és kilométeradatokat pedig rögzíteni kell. Érdemes ezt komolyan venni, mert egy hatósági ellenőrzésnél – az oktatóautókat is leállíthatják a rendőrök is és a közlekedési hatóság ellenőrei is – a tanuló és az oktató ellen is eljárást indít a hatóság.
Ráadásul erre a kartonra írják be az órai futásteljesítményt, ami azért fontos, mert csak 580 kilométer teljesítése után lehet menni a vizsgára. Általában a minimális 30 órás vezetési idő ismert kritérium, de jó néhány éve már ezt az 580 kilométert is teljesíteni kell. Ha kevesebb az érzékünk, vagy ha sokat gyakorlunk a rutinpályán, ha többet kell foglalkoznunk a parkolási feladatokkal, akkor nem tudjuk teljesíteni az egy órára átlagosan előírt kb. 20 kilométert. Ez pedig azzal jár, hogy a 30 órán felül pótórákat kell venni. Egy vezetési óra, 50 percből áll.

Természetesen a plusz gyakorlásnak előnyei is vannak, hiszen sokkal felkészültebben mehetünk majd a forgalmi vizsgára. A B-kategória, vagyis az autójogosítvány esetében már nincs rutinpályás külön vizsga, de a záróvizsgán be kell mutatni egy parkolási feladatot és egy megfordulást. A vizsgán 50 percen keresztül kell a forgalomban, önállóan vezetni és kezdő szinten ugyan, de a KRESZ szabályait betartva kell haladni.

Ha sikerül a vizsga, akkor egy-két napon belül mehetünk az okmányirodába a jogosítványért  amelynek kiállítása az első jogosítvány esetében ingyenes. Ide vinni kell majd az eredeti orvosi alkalmassági igazolást és a vöröskeresztes kártyát is. Tehát ezt is célszerű még a KRESZ vagy a vezetési idők alatt elvégezni. Az autósiskola a Vöröskereszt segítségével, folyamatosan indít elsősegély tanfolyamokat és vizsgákat. Célszerű időben elvégezni, nehogy már csak arra keljen várni.

1, Tehát röviden:

 • jelentkezés a tanfolyamra – autósiskolában
 • regisztráció és a tanfolyamdíj befizetése B kategóriás: 60 000 Ft
 • KRESZ tanfolyam teljes elvégzése – „Tanfolyam igazolás lekérése”
 • jelentkezés a KRESZ vizsgára az autósiskolánál: B kategóriás vizsgadíj: 4.600 Ft
 • ehhez kell majd az orvosi igazolás – körzeti vagy háziorvos: kb 7.500 Ft
 • ekkor kell bemutatni a legmagasabb iskolai végzettséget minimum 8. év végi bizonyítvány

2, KRESZ vizsga:

 • pontos időben, időpontok és helyszín az autósiskola honlapján,ill. e-mailen
 • személyazonossági ,
 • ha van valamilyen jogosítvány, akkor az is kell
 • lakcímkártya
 • sikertelen KRESZ vizsgaesetén, a vizsga helyszínén lehet jelentkezni a következő vizsgára ez 4.600 Ft ba kerül.

3, sikeres KRESZ vizsga esetén, kezdődhet a vezetés, a kiválasztott oktatónál. Az oktatók kiválasztása a telefonon, facebookon de akár személyesen is történhet.

4, vezetési órák:

 • lehetőség szerint, az oktatók, alkalmazkodnak az Ön időbeosztásához, de nem árt a munkahelyen vagy az iskolákban, előre tisztázni, hogy a vezetés miatt (főleg a vizsgák esetében) lehetnek „kötelezően előírt” időpontok!

5, forgalmi vizsga:

 • pontos időben
 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • ha van, akkor jogosítvány
 • vezetés és parkolási, manőverezési feladatok
 • sikertelen vizsga esetén, jelentkezés a következő vizsgára. Pótóra vásárlása, nem kötelező, de célszerű. Oktatóval kell megbeszélni

6, sikeres forgalmi vizsga esetén, jogosítvány kiváltása (okmányiroda)

 • személyi iratok valamint a körzeti (házi) orvosi alkalmassági  és a vöröskeresztes kártya  kell. Majd egy fotó a helyszínen és 8-10  nap múlva, hozza a postás a jogosítványt vagy kap egy értesítést a személyes átvételről.

Tehát akkor még egyszer, két csomagból lehet választani:

1, Otthoni tanulás:

Nem kell KRESZ tanfolyamra járni (e-learning), bárhol elvégezheti, akár külföldön is.
Ami kell hozzá:
személyi igazolvány, lakcímkártya, 8-os bizonyítvány vagy annak hiteles fénymásolata, orvosi igazolás, jogosítvány (ha van valamiből), telefonszám és egy érvényes email cím (freemail-es és citromail-.és gmail.hu-s  nem jó)  valamint internet hozzáférés. Az internetes tanfolyam a regisztráció és a költségek befizetése utáni lehetséges. A befizetések után, kap egy emailt a megadott címére, egy hivatkozással. Erre kell rákattintani, majd a megjelent lapon kell bejelentkezni és máris indul az elméleti tanfolyam és közben a tesztlapok kitöltése is lehetséges, mely nagy segítséget nyújt a vizsga, sikeres elvégzéséhez. A tanfolyamot végig kell csinálni, anélkül nem lehet KRESZ vizsgára jelentkezni. A végső lépés a „Tanfolyam igazolás” letöltése (ugyan ezen az oldalon), majd a vizsga időpontjának egyeztetése az autósiskola vezetőjével, majd a Közeledési hatóság vizsgabázisával. A KRESZ vizsga, általában Kalocsán.
költsége: 60.000 Ft+4.600 Ft a vizsga díja, vezetés óradíja: 11.000 Ft.

2, Tantermi képzés:

Ebben az esetben a KRESZ tanfolyamot kötelező végi járni. Az oktatási órákon részt venni. Ez általában, heti 2-3 alkalom. A KRESZ vizsga kb. 1 hónap után lehetséges. A KRESZ vizsga, általában Kalocsán.
Költsége: 35000 Ft +4.600 Ft a vizsga díja. A vezetés óradíja 11.000 Ft.

Sikeres vizsgákat, Balesetmentes vezetést!

2024. május 22. szerda 8 óra: Sztojka Zoltán 10:40 óra: Balogh Milán, Csefkó Csongor, Matos Tamás 12:20 óra: Török Hunor